Когато Доналд Тръмп стана президент през 2017 г., руснаците отвориха шампанско

...
Когато Доналд Тръмп стана президент през 2017 г., руснаците отвориха шампанско
Коментари Харесай

От Тръмп за Путин, с любов

Когато Доналд Тръмп стана президент през 2017 година, руснаците отвориха шампанско в Москва, скрито и обществено. Според тях успеха на Тръмп е от изгода за Кремъл. Днес още веднъж желаят шампанско. Руският президент Владимир Путин даже не трябваше да чака до изборите през 2024 година и възможното завръщане на Тръмп в Белия дом, с цел да има мотив за празнуване, написа за СиЕнЕн Фрида Гитис, някогашен продуцент и сътрудник на CNN, към момента колумнист на CNN, The Washington Post и World Politics Review. 

Тръмп към този момент се оказа фантастично потребен за Путин.

Бившият президент и неговите последователи на MAGA опаковат скъп подарък за съветския водач тъкмо в точния момент за втората годишнина от пълномащабното навлизане на Путин в Украйна.

С всеки минал ден наподобява, че те ще принудят Съединените щати да нарушат думата си и съвсем да изоставят Украйна - дружно с други раздрани от война райони и индо-тихоокеанската защита.

За миг изглеждаше, че Конгресът на Съединени американски щати ще се държи отговорно. Беше необичайно, че незабавно нужната помощ за Украйна беше включена в законопроекта за сигурността на границата. Но законопроектът, контрактуван усърдно и съдържащ съвсем всичко, което републиканците желаеха за справяне с рецесията на границата, ненадейно беше торпилиран от републиканските съдружници на Тръмп.

Няма значение, че деятелите на MAGA бяха прекарали години, внушавайки, че нищо няма по-голямо значение от контрола на границата. Няма значение, че законодателството постанова най-строгите ограничавания от десетилетия. Няма значение, че включва поддръжката, от която Украйна се нуждае, с цел да води война, която е от жизненоважно значение за Съединените щати и техните съдружници, дружно с финансиране за войната на Израел против Хамас, филантропична помощ за Газа и финансиране за интервенции в Червено море, където подкрепяните от Иран хуси изстрелват ракети по кораби и Тайван, самоуправляващият се остров, заплашван от Китай.

Не, законопроектът беше разгласен за мъртъв от съдружниците на Тръмп, тъй като някогашният президент реши, че е неприятен за него.

Тръмп даде да се разбере, че желае безпорядък на границата, с цел да може да води акция по въпроса, обвинявайки Байдън. Решаването му, сподели той, би било " подарък " за демократите.

За Тръмп колкото по-лоши са нещата в Съединените щати, толкоз по-добри са възможностите му да се възползва от недоволството и да показа администрацията на Байдън като неуспех. Ето за какво той сподели, че се надява криза и стопански " срив ", да се случат преди края на годината.

Това е изумително цинична тактичност за човек, който се пробва да убеди гласоподавателите да го слагат отпред. Може и да е, а може и да не е работещо за избори, само че към този момент трансформира правенето на политика в съзнателно контрапродуктивна неразбория. Невероятно, само че той чака поддръжниците си в Конгреса да гласоподават срещу законопроекти, които съгласно тях биха били от изгода за страната им. Това е противоположното на национализъм.

Привържениците на Тръмп в Конгреса бързо се съгласиха, даже преди да видят законопроекта за границата. И откакто той заплаши всеки, който го поддържа, с " края на кариерата му ", доста републиканци, които може би са желали да го поддържат, безшумно се отдръпнаха.

Сенатор Брайън Шац (D-HI) се разгласи за " изумен " от резултата. Републиканците получиха всичко, което желаеха, написа той в X, след което го " убиха ".

Ако не стане знамение, законодателството е обречено, а с него, доста евентуално и вероятностите за забележителна помощ от Съединени американски щати за Украйна.

Представете си насладата в Москва!

Директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ Бил Бърнс по-рано тази година разказа изоставянето на Украйна като неточност с " исторически размери ".

Бившият републиканец Лиз Чейни означи дълготрайните последствия. " По заповед на Тръмп ", написа тя в Х, републиканците не просто отхвърлят съглашението за сигурност на границата - те също по този начин изоставят съдружниците на Америка в Украйна. " Тръмп и (Републиканската партия) губят войната преднамерено в непростимо изменничество, което ще укрепи враговете на Америка за години напред ", добави тя.

Машинациите на Тръмп и неговите съдружници трансформират Съединените щати в по-слаба, по-малко уважавана мощ в света. Държавата наподобява нефункционална и ненадеждна, неспособна да реши проблемите си и да удържи на думата си даже по най-спешните въпроси.

Ако главната причина на Тръмп да саботира съглашението за сигурност на границата е увековечаването на проблем, който наранява Байдън, то пострадването на Украйна и подпомагането на Русия е тъкмо, което той ни сподели за своите възгледи.

Не единствено че му беше толкоз мъчно да изрази каквато и да е рецензия към Путин или че когато Путин стартира пълномащабната си инвазия в Украйна през 2022 година, Тръмп избухна, наричайки ходовете на Путин " гениални... много хитри! " (Въпреки че по-късно той осъди нахлуването, като по някакъв метод упрекна Байдън за него.)

Когато предходната година го попитаха дали желае Украйна да завоюва, той избегна въпроса, като се похвали, че ще постави завършек на войната " за един ден; 24 часа " и се оплака, че Съединени американски щати дават прекалено много муниции на Киев.

Изявлението беше съвсем универсално тълкувано като знак за края на поддръжката на Съединени американски щати, последвано от напън върху Украйна да отстъпи земя на съветските нашественици, в случай че той стане президент.

Украинският президент Володимир Зеленски назова изказванията на Тръмп " доста рискови ".

С не изключително завоалиран знак, че пътят за победа на Путин ще бъде улеснен, в случай че Тръмп победи, има дребен тласък за Путин да приключи войната в скоро време.

Поддръжниците на помощта за Украйна (и Израел) не се отхвърлят. Говори се за обособен план за помощ за Украйна, само че поддръжниците на Тръмп повториха скептицизма му. Вече беше показан независим законопроект за помощта за Израел, само че той не реализира огромен прогрес.

Членовете на НАТО - изключително тези, които преди този момент към този момент са били под ботуша на Москва - имат вяра, че в случай че Украйна загуби, Русия ще се окуражи да ги нападна. Точно тази седмица оценка на датската разследваща работа заключи, че е доста евентуално Русия да има намерение да употребява " военна мощ " против НАТО. Според тях Москва желае да усили наличието си в Балтийско море и е повишила готовността си да поема опасности. Тръмп, песимист към НАТО, изрази подозрение по отношение на желанието си Съединени американски щати да пазят своите съдружници в НАТО.

Това е Русия, която някои членове на MAGA радостно прегръщат. Тъкър Карлсън, опозореният някогашен подбудител на Fox, е в Москва и интервюира Путин. Руските медии го обсипват с ласкателства за знаменитост. Не е изненада. Карлсън, за който Тръмп по-рано сподели, че ще счита за евентуален вицепрезидент, повтори изфабрикуваните тематики на Путин, с цел да оправдае нахлуването в Украйна, както направиха и други членове на крайнодесните медии на MAGA.

Тъй като Тръмп дерайлира помощта, някога силната опозиция на Украйна против съветските нашественици се колебае. Украинците към момента се борят самоуверено и реализират някои грандиозни победи, само че бързо им свършват патроните. Неуспешното попълване на техния боеприпас води до повече жертви.

Може да се каже, че повече украинци умират вследствие на срамния поврат на събитията на Капитолийския рид.

Украинците ускоряват производството на дронове и артилерийски оръдия, а Европа се пробва да запълни празнината. Европейският съюз утвърди 50 милиарда $ спомагателна помощ; Холандия даде обещание да изпрати повече бойни самолети, а европейските страни бързат да разширят производството, само че това лишава време.

Съединени американски щати имат най-големия боен боеприпас в света. Без помощта на Вашингтон за украинската народна власт, която се изправя против евентуално най-агресивния от враговете на Съединени американски щати, Русия може да излезе победител.

За Съединените щати, техните демократични съдружници и световната непоклатимост това би имало извънредно нездравословни последствия.

За Путин и неговия режим никакво количество шампанско не би било задоволително, с цел да отдаде дължимото на смисъла на тази победа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР